Tunti koodausta

with 1 kommentti

Koodausta3

Käppärän koulun 5.a-luokka tutustui ensimmäistä kertaa koodaukseen tällä viikolla. Sain kollegaltani vinkin Code Studion koodaustunnista, jossa Frozen –elokuvan Elsa luistelee. Tavoitteena on ohjelmoida Elsa tekemään jäähän erilaisia kuvioita – lähtien viivasta päätyen monimutkaisiin lumihiutaleisiin.

En pitänyt luokassa mitään suurempaa alkuopastusta koodauksesta. Varmistin vain, että oppilailla oli joku käsitys asiasta. Tutustuin itse etukäteen ohjelmaan osatakseni paremmin ennakoida mahdollisia esiin tulevia ongelmia. Sivustolla on hyvät, suomeksi tekstitetyt ohjevideot, joista ensimmäisen katsoimme yhdessä ennen aloittamista. Video alkaa ennen kuin ensimmäinen tehtävä tulee näkyviin. Muita ohjevideoita oppilaat katsoivat omaan tahtiin, kun etenivät tehtävissä. Videot voi halutessaan myös ohittaa.

Ohjevideon katselua

Ensimmäiset osiot ovat riittävän helppoja, joten alkuhämmennyksen jälkeen kaikki pääsivät hienosti tekemään tehtäviä. Lähes jokaisella tuli vaikeuksia tasolla 6, kun piti luoda toista-lohkoa käyttäen lumihiutale. Ongelmia tuotti toistojen määrän lisäksi käännöksen kulman suuruus ja suunta. Tein lopulta itse älytaululle mallin, jota seuraamalla viimeisetkin pääsivät eteenpäin.

Frozen älytaululla

Tasolla 10 ja 11 tehtävänanto muuttui lähes kaikilla yllättäen englanninkieliseksi. Moni kuitenkin selvisi tehtävistä kielestä huolimatta. Ihan viimeisiin tehtäviin (20) asti ei kukaan ehtinyt yhden tunnin aikana. Todella motivoituneesti kaikki jaksoivat työskennellä, auttoivat toinen toisiaan ja iloitsivat onnistumisistaan.

Tunnin lopuksi kyselin mielipiteitä ohjelmasta. 5.-luokkalaisten mielestä se oli sopivan helppo ja vaikea, enimmäkseen kiva ja mielenkiintoinen. Paikalla oli 23 oppilasta, joista jokaisella oli käytössään Asuksen kosketusnäytöllinen kannettava tietokone. Voin tällä kokemuksella suositella Koodausta Annan ja Elsan kanssa alakoulun oppilaille, kun halutaan tutustua koodaukseen.

One Response

1. Tuula Huuhka

Hei!

Olen tehnyt hieman tutkimustyötä kyseisen sivuston kohdalla.
    Tuloksia:

Yseillä ko. koodaustunti läpi noin 15 min. Ja mielipide yleensä että tylsää.

Kaseilla kutakuinkin samoin kuin yseillä. Käytännössä kaikki pääsevät läpi alle puolessa tunnissa.

Seiskoilla enemmän innostusta ja ryhmätyö mutkatonta. Tykkäsivät.

Kutosilla tykkäsivät kaikki ja hieman enemmän apua läpimenossa. Innoissaan.

Vitosilla kuten ap. kertoi 🙂

Eli paras kohderyhmä 5-7 lk tämän tutkimuksen perusteella.