Chromebookin käytön aloittaminen

with Ei kommentteja

Tunnukset

Chromebookiin kirjaudutaan joko käyttöön aktivoiduilla gafe.edupori.fi -tunnuksilla tai sitä käytetään vierailijana. Vierailijana käyttö on rajallisempaa.

Gafe-tunnuksen käyttöönaktivointiohjeet: http://www.porinvirtuaalikoulu.fi/2016/09/28/gafen-kayttoonotto/

Hylly

Hylly tarkoittaa Chromebookin näytön alareunassa olevaa sovellusten jonoa. Saat itse lisättyä hyllyyn niitä sovelluksia, jotka haluat nopeasti saataville. Hyllyn symbolia klikkaamalla pääset sovellukseen.

Sovelluksetja niiden lisääminen hyllyyn

Kaikki Chromebookissasi olevat sovellukset löydät hyllystä äärimmäisenä vasemmalla olevan pallon takaa. Saat tuotua sovelluksen hyllyyn klikkaamalla sen päällä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla “kiinnitä hyllyyn”. Samasta kohdasta saat poistettua itsellesi mahdollisesti turhat sovellukset hyllystä. Web Storesta  (löytyy hyllyn vasemmasta kulmasta pallon takaa) voi hankkia sovelluksia.

“Tiedostot” hyllyyn

Voi olla työskentelyä helpottavaa lisätä “tiedostot”-sovellus hyllyyn em. tavalla. Sen kautta pääset nopeasti käsiksi esim. latauksiin tai muistitikun

tietoihin.

Esim. Docsiin tai Slidesiin meneminen

Sovelluksiin pääsee monella tavalla. Kannattaa miettiä, mitkä sovellukset haluat näytön alareunan hyllyyn, josta ne ovat helposti löydettävissä (katso ohjeet kohdasta “sovellukset ja niiden lisääminen hyllyyn”). Sovellukset löytyvät helposti myös, kun avaat uuden välilehden ja klikkaat yhdeksää pistettä. Esim. Docsiin ja Slidesiin pääset myös Oma Driven vasemman yläreunan sinistä “uusi” sanaa klikkaamalla.

Kirjanmerkkeihin lisääminen (myös yläpalkkiin)

Kun olet jollain sivulla tai tiedostossa, jonka haluat itsellesi talteen kirjanmerkkeihin, klikkaa ko. osoitteen perässä olevaa tähteä osoitekentässä. Tähti muuttuu siniseksi, mikä tarkoittaa sitä, että sivu lisättiin kirjanmerkkeihin. Saat sivun pois kirjanmerkeistä klikkaamalla tähteä uudelleen.

Kirjanmerkkiluettelo löytyy oikein yläreunan kolmen pisteen takaa ilmestyvästä listasta. Kun pysähdyt kursorilla “kirjanmerkit”-sanan päälle, aukeaa laatikko, jossa kirjanmerkkisi ovat. Laatikon yläosassa lukee “näytä kirjanmerkkipalkki”. Valitsemalla sen saat näytön yläosaan näkyviin suosituimmat kirjanmerkkisi. Kirjanmerkkilistasi ensimmäiset siirtyvät automaattisesti näkymään yläpalkkiin. Jos haluat vaihtaa kirjanmerkin yläpalkkiin olemassa olevasta listasta, tee se raahaamalla ja pudottamalla se haluamaasi sanaväliin ylhäällä kirjanmerkkipalkissa.

Kolmen pisteen takaa ja sanan “kirjanmerkit” kohdalla kursorilla pysyen saat valittua ilmestyvän laatikon yläosasta “kirjanmerkkien hallinnan”. Siellä pystyt järjestelemään kirjanmerkkejäsi ja luomaan kansioita niille. Myös kokonaisen kansion voi raahata em. tavalla näytön yläosan kirjainmerkkipalkkiin niin halutessaan. Jos koet näppäräksi, voit merkitä Oma Drivesikin kirjanmerkiksi ja sijoittaa sen näytön yläosaan. Voit valita Oma Drivesta myös minkä tahansa tärkeän kansion samoin helposti saataville.

Äänensäätö

Ääntä voi säätää näppäimistön yläriviltä tai oikean alareunan kuvaketta klikkaamalla avautuvasta laatikosta kaiuttimen kohdalta. Jos Chromebookista ei tule ääntä, ongelma korjautuu usein viimeksi mainitusta paikasta asetukset käyttöön oikeanlaiseksi tarkastamalla.

Näytön kirkkauden säätö

Näytön kirkkauden säätö voi olla tarpeen. Se onnistuu näppäimistön ylärivin isosta ja pienestä auringosta säätämällä.

Välimuistin tyhjentäminen

Tämä toiminto voi olla tarpeellinen, jos Chromebook jumittaa tai esim. joku sovellus tai sivusto ei aukea normaalisti. Pääset tyhjentämään välimuistin seuraavasti: klikkaa kolme pistettä oikeasta yläreunasta – valitse “lisää työkaluja”, “poista selaustiedot”,  valitse ylös “kaikki”, “poista selaustiedot”. Välimuisti tyhjenee käyttäjäkohtaisesti.

Uloskirjautuminen ja laitteen sammutus

Nämä vaihtoehdot aukeavat oikean alanurkan kuvaketta klikkaamalla.

Lähennys ja loitonnus

cntr alas ja sitten +     = lähennys

cntr alas ja sitten –      = loitonnus

cntr alas ja sitten 0  (nolla) = näyttö normaalikokoiseksi

Nämä säädöt löytyvät myös oikealta ylhäältä kolmen pisteen takaa.

Joskus oppilas on lähentänyt vain painamalla plussaa, ja silloin kuva pienenee. Hanakasti toimien jopa niin pieneksi, että sitä ei näy juuri ollenkaan. Tilanne korjautuu siis painamalla cntr ja 0.

Kuvakaappaus

cntr alas ja näppäimistön yläriviltä suunnikas, jonka oikealla puolella on kaksi pystyviivaa tai kolmen pisteen takaa “lisää työkaluja” ja “ota kuvakaappaus”.

Kuvakaappauksen jälkeen oikealle alas aukeaa laatikko, josta voit tarkastella ja muuttaa kuvakaappauksen tietoja tiedostot-näkymässä tai kopioida sen suoraan leikepöydälle, josta saat heti liitettyä kaappauksesi haluamaasi tiedostoon (“liitä” tai cntr ja v).

Laajennukset

Esim. Docsin, Slidesin ja Formsin yläosassa on työkalurivin päällä sana “laajennukset”. Sitä klikkaamalla saat hankittua halutessasi sovellukseen sopivia laajennuksia tai hallittua niitä (eli esim. poistettua). Laajennukset ovat yleensä englanninkielisiä ja niiden toimintaa kannattaa testata itse ennenkuin ohjeistaa oppilaita lisäämään laajennuksia.

Laajennuksesi löytyvät listana oikean ylänurkan kolmen pisteen takaa kohdasta “lisää työkaluja”, “laajennukset”.

Pikanäppäimet

Pikanäppäimet ovat näppärä keino käyttää Chromebookia: https://support.google.com/chromebook/answer/183101?hl=fi

Kosketuslevy

Kosketuslevyn käyttö kannattaa opetella nopeuttamaan työskentelyä: